Hey! Login of meld je aan
Innovatie

Koop-/aannemingsovereenkomst bij nieuwbouw: wat is dat?

19 Jul 2024, leesduur:

Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, sluit je een koop-/aannemingsovereenkomst af. In dit document zijn alle afspraken tussen jou en de projectontwikkelaar en/of aannemer vastgelegd. Welke afspraken vind je in dit document en waar moet je op letten?

De koop-/aannemingsovereenkomst bevat de rechten en plichten van zowel jou als koper als die van de verkoper. Je tekent, net als wanneer je een bestaande woning koopt, voor de aankoop van de grond. Bij een nieuwbouwwoning sluit je daarnaast ook een aannemingsovereenkomst af voor de bouw van jouw woning. Soms zijn dit twee aparte documenten.

Belangrijke elementen in de koop-/aannemingsovereenkomst
• Financiële afspraken: wat zijn de totale kosten, aparte bedragen voor de grond en de woning, de betaaltermijnen, het wettelijke opschortingsrecht (5%-regeling) en de bouwrente.
• Bouwgerelateerde afspraken: de maximale duur van de bouw, de verwachte opleverdatum, aansprakelijkheid bij geschillen en ontbindende voorwaarden waarmee je nog onder de koop kunt uitkomen.

Waar moet je op letten?
• Garantie en waarborg: check of de projectontwikkelaar of aannemer bij een instantie is aangesloten die een garantie- of waarborgregeling biedt en bouwt onder één van deze regelingen. Een waarborgcertificaat beschermt jou als koper bij eventueel faillissement van de aannemer en biedt garantie op jouw woning na oplevering. Lees de garantievoorwaarden zorgvuldig door.
• Opschortende voorwaarden: let ook de op opschortende voorwaarden. De koop-/aannemingsovereenkomst treedt namelijk pas in werking wanneer aan deze voorwaarden is voldaan. Een opschortende voorwaarde kan bijvoorbeeld zijn dat de bouw pas start op het moment dat een bepaald aantal woningen in het nieuwbouwproject is verkocht.
• Afwijkingen van de modelovereenkomst: In veel gevallen wijkt de overeenkomst af van de modelkoop-/aannemingsovereenkomst. Eventuele aanvullingen vind je meestal onderaan je overeenkomst. Check deze wijzigingen nauwkeurig.

Over dit artikel
Auteur Brût Communicatie