Hey! Login of meld je aan
Innovatie

Van zandbak tot droomtuin

03 Sep 2024, leesduur:

Het moment is daar: je nieuwe woning begint vorm te krijgen en je bent eraan toe om na te denken over de tuin. Wil je gras, of alles betegeld? Wil je een zithoek, of een voetbalveldje voor je kinderen? Wij helpen je graag op weg met het creëren van je droomtuin!

Bij een nieuwbouwhuis bestaat de tuin in eerste instantie vaak uit een zandbak met een schutting eromheen; niet echt de tuin waar je van droomde kunnen we ons voorstellen. Met dit artikel bieden we je handvatten voor het creëren van jouw droomtuin!

Functie
De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: wat wil je met de tuin? Ben je op zoek naar de perfecte tuin met de mogelijkheid om met mensen uitgebreid te tafelen, of wil je liever een knus hoekje met veel groen om te kunnen ontspannen? Zomaar twee opties, maar met allebei een hele andere uitwerking. Door hierover na te denken en dit uit te werken, weet je hoeveel ruimte je vrij moet houden voor de leefruimte en daarna kun je verder met ontwerpen.

Indeling
Nu je weet wat je wilt, kun je gaan nadenken over de indeling. Begin met de vaste items in je tuin zoals: een tuinhuis, overkapping, terras of vaste looppaden. Als je deze onderdelen een plek hebt gegeven in je tuin, krijg je een beeld van welke ruimte je overhebt. Hier kun je dan bomen, struiken of andere planten intekenen, al is het maar in grote lijnen. Zo ontstaat er stap voor stap een steeds uitgebreidere tekening voor de perfecte tuin.

Verlichting
Als je de indeling van je tuin hebt uitgewerkt, kun je gaan nadenken over verlichting. Dit klinkt als een van de laatste stappen, maar het is belangrijk om hier al op tijd aan te denken zodat je vaste stroompunten kunt laten aanleggen. Met de juiste verlichting geniet je ’s avonds van je nieuwe tuin; of dit nu is in je zithoek met sfeervolle verlichting of doordat de borders in de schijnwerpers staan!

Bestrating of gras
De volgende stap is een belangrijke: wil je gaan voor gras of liever bestrating? Een combi van beiden is natuurlijk ook een optie. Gras zorgt voor een natuurlijke uitstraling en past misschien wel heel goed bij de wens van je jonge kinderen om in de tuin te kunnen spelen. Bestrating geeft je tuin een strakkere uitstraling en is ook onderhoudsvriendelijk. Kies je hiervoor? Zorg er dan wel voor dat regenwater goed kan weglopen. Overweeg beide opties en kijk wat het beste past bij je tuinwensen.

Beplanting
Nu je tuin vorm begint te krijgen, is het tijd om na te gaan denken over de beplanting. Heb je groene vingers? Dan kan het leuk zijn om te kiezen voor veel verschillende planten en bloemen, om je tuin tot leven te brengen. Liever iets dat minder werk kost? Lees je dan in over onderhoudsvriendelijke beplanting. Onthoud dat planten ruimte nodig hebben om te groeien. Plant ze dus niet te dicht op elkaar, voor het perfecte resultaat.

Met bovenstaande stappen kun je aan de slag met de tuin van je dromen. Of je nu gaat voor veel groen, of juist strak en modern, het belangrijkste is dat je je helemaal thuis voelt in je tuin. Het moet een plek zijn waar je graag bent! Met deze handvatten verander je die kale zandvlakte in een tuin waar je hopelijk jarenlang van kunt genieten! Veel plezier en succes met het creëren van jouw droomtuin!

Over dit artikel
Auteur Brût Communicatie