Hey! Login of meld je aan
Innovatie

VvE bij het kopen van een nieuwbouwappartement: dit moet je weten

02 Aug 2024, leesduur:

Bij het kopen van een nieuwbouwappartement krijg je te maken met een Vereniging van Eigenaars (VvE). Wat is een VvE precies, wat zijn je rechten en plichten als lid en waarom is deze vereniging zo belangrijk voor jouw woonplezier? Ontdek het in dit artikel.

De VvE is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gehele appartementencomplex, waaronder reparaties en onderhoud. Als koper van een appartement in een complex behoor je automatisch tot de Vereniging van Eigenaars (VvE). Dit lidmaatschap is wettelijk verplicht en stopt automatisch zodra je jouw appartement weer verkoopt en verhuist. 

Organisatiestructuur van de VvE
De VvE bestaat uit verschillende onderdelen:
- Vergadering van Eigenaars: tijdens deze vergadering worden alle belangrijke beslissingen genomen op basis van stemmen
- Bestuur: verantwoordelijk voor onderhoud aan het gebouw en de uitvoering van genomen besluiten tijden de vergadering
- Kascommissie: controleert de jaarstukken en bijgevoegde notities van het bestuur

Optioneel kunnen er ook een technische commissie voor de begeleiding en planning van onderhoud en een professionele beheerder worden aangesteld, maar dit hoeft niet.

In het geval van nieuwbouw wordt voor de oplevering vaak een oprichtingsvergadering georganiseerd. Tijdens deze vergadering wordt het bestuur benoemd. Ook worden hier de eerste afspraken gemaakt over beheer en onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes en een begroting vastgesteld.

Verplichte inschrijving en verzekering
Een VvE dient ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel (KvK). Bij nieuwbouw wordt dit meestal geregeld door de notaris. Ook is het verplicht om een opstalverzekering en vaak ook een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en een reservefonds op te bouwen voor groot onderhoud van het appartementencomplex.

Vergaderingen en stemrecht
De VvE vergadert minstens één keer per jaar. Tijdens de vergaderingen worden op basis van stemmen belangrijke beslissingen genomen. De hoeveelheid stemmen die jij als eigenaar kunt uitbrengen, staat vermeld in de splitsingsakte en is meestal afhankelijk van de grootte van jouw appartement. Bij zaken die urgent zijn, kan het bestuur soms zelfstandig beslissingen nemen.

Maandelijkse bijdrage en meerjaren onderhoudsplan
Als lid van de VvE betaal je een verplichte maandelijkse bijdrage. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de grootte van jouw appartement, de gemeenschappelijke voorzieningen en de verwachte onderhoudskosten. Een meerjaren onderhoudsplan is van groot belang voor een realistische begroting en om de hoogte van de maandelijkse bijdrage vast te stellen.

Huishoudelijk reglement
Nadat de VvE van jouw appartementencomplex is opgericht kan een huishoudelijk reglement worden opgesteld. Hierin worden regels vastgelegd over bijvoorbeeld het houden van huisdieren, het onderhouden van je tuin en het gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes.

Wil je straks een actieve rol spelen in de VvE van jouw appartementencomplex? Overweeg dan om je aan te melden als bestuurslid of lid van de kascommissie. Met een goed functionerende VvE geniet je zorgeloos van je appartement en blijft het complex in optimale staat.

Over dit artikel
Auteur Brût Communicatie