Hey! Login of meld je aan
Innovatie

Nieuwbouw en financiën; wat komt er allemaal bij kijken?

30 Jul 2024, leesduur:

Ben jij je aan het oriënteren op het kopen van een nieuwbouwwoning? Dan is het fijn om te weten welke financiële aspecten daarbij komen kijken. In dit artikel ontdek je welke kosten je bij de aankoop van een nieuwbouwwoning kunt verwachten.

De aankoopprijs
De eerste en meest voor de hand liggende kostenpost is de aankoopprijs van de nieuwbouwwoning. Dit bedrag omvat de prijs van de grond en de kosten voor de bouw van de woning. Bij nieuwbouwwoningen wordt in de meeste gevallen gebruikgemaakt van een vrij op naam (v.o.n.) prijs, wat betekent dat een aantal bijkomende kosten - zoals de notaris- en kadasterkosten - al in de aankoopprijs zijn inbegrepen.

Overdrachtsbelasting en btw
Omdat je bij de aankoop van een nieuwbouwwoning de eerste eigenaar bent, hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit kan een groot voordeel zijn. In plaats daarvan is de woning belast met btw, die meestal al in de v.o.n. prijs zit verwerkt.

Meerwerkopties
Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is het vaak mogelijk om extra opties en aanpassingen toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een uitbouw, een dakkapel of een luxe afwerking van de keuken en badkamer. Deze meerwerkopties zijn niet inbegrepen in de v.o.n. prijs.

Hypotheek afsluiten
Het afsluiten van een hypotheek is een complex proces. Hoeveel je maximaal kunt lenen, hangt af van je inkomen en uitgaven, spaargeld, de hoogte van de hypotheekrente en de waarde van de woning die je koopt. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Houd bij het afsluiten van een hypotheek rekening met advies- en bemiddelingskosten, de notariskosten voor de hypotheekakte en eventueel een taxatierapport. Deze extra kosten zijn aftrekbaar bij je belastingaangifte.

Bouwrente
Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt waarvan de bouw al is gestart, dan zijn er door de bouwer al kosten gemaakt voor onder andere de aankoop van de grond en bouwmaterialen. De rentekosten over die periode wordt bouwrente genoemd en zul je - net als vroege kopers - nog steeds moeten betalen. Bouwrente betaal je aan de aannemer.

Bouwdepot en depotrente
Zodra de hypotheek voor jouw nieuwbouwwoning rond is, wordt het hypotheekbedrag gestort in een bouwdepot. Dit is een aparte rekening vanuit waar de verschillende bouwtermijnen worden betaald. Over het gehele bedrag betaal je hypotheekrente aan de bank. Over het geld in het bouwdepot ontvang je rente, de zogenaamde depotrente. Deze rente kan verschillen per hypotheekverstrekker. De hypotheekrente is aftrekbaar bij je belastingaangifte.

Bouwrentedepot
Wil je geen dubbele woonlasten tijdens de bouw van je nieuwbouwwoning? Dan is het soms ook mogelijk om de rente over je bouwhypotheek mee te laten financieren in je hypotheek. Dat wordt een bouwrentedepot genoemd. Wanneer je hiervoor kiest, dan is de rente niet meer aftrekbaar bij je belastingaangifte.

Servicekosten/reservefonds VVE
Wanneer je een nieuwbouwappartement koopt, krijgt je te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze zorgt voor beheer en onderhoud van het gebouw en gemeenschappelijke ruimtes. Als eigenaar van een appartement betaal je daarvoor maandelijks servicekosten. Van deze kosten gaat een deel naar het reservefonds waarmee toekomstig groot onderhoud wordt uitgevoerd.

Aanvullende kosten bij oplevering
Bij de oplevering van je nieuwbouwwoning kun je te maken krijgen met aanvullende kosten, zoals aansluitkosten voor gas, water en elektriciteit. Vergeet ook eventuele kosten voor de tuin, erfafscheiding en verhuis- of inrichtingskosten niet.

Het kopen van een nieuwbouwwoning gaat gepaard met diverse financiële aspecten. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden en alle kosten in kaart te brengen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Met een duidelijk overzicht van alle bijkomende kosten kun je straks zorgeloos genieten van jouw nieuwe woning.

Over dit artikel
Auteur Brût Communicatie