Hey! Login of meld je aan

Nieuwbouwhuis gekocht? Bepaal het beste moment om je oude woning te verkopen!

22 oktober 2024, leesduur:

Het is gelukt, je hebt je een woning gekocht in een nieuwbouwproject! Vaak duurt het hierna nog wel even voordat je er echt kunt gaan wonen. Wat is dan een goed moment om je oude huis te verkopen? Wij geven je een aantal praktische tips.

Vanaf het moment dat je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, kun je waarschijnlijk niet wachten om er ook echt te gaan wonen! Maar helaas, je moet nog even geduld hebben, want het kan nog wel een jaar duren voordat je nieuwbouwhuis wordt opgeleverd. De vraag wanneer je je oude woning het beste kunt verkopen is een logische, maar lastige vraag. Het is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. We proberen een duidelijk overzicht te geven van waar je op moet letten.

Verkoop niet te vroeg, de bouwfase is cruciaal
De eerste stap is om helder te krijgen in welke fase je nieuwbouwwoning zit. Als je een huis koopt in een nieuwbouwproject, dan is de ontwerp- en vergunningsfase vaak al achter de rug. Vervolgens duurt het bouwen van je nieuwbouwhuis gemiddeld negen tot twaalf maanden, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het project. De aannemer van het project zal een prognose geven aan het begin van de bouw en pas aan het eind hoor je de definitieve opleverdatum.

Let op de markt; stijgende of dalende huizenprijzen
Er bestaat niet iets als één beste moment om je huidige woning te verkopen. Dit is ook afhankelijk van de huizenmarkt op dat moment; is deze aan het stijgen of aan het dalen? Als de huizenprijzen aan het stijgen zijn, kun je het beste zo lang mogelijk wachten met het verkopen van je huis. Want hoe langer je wacht, hoe meer je huis waard zal worden. Met een dalende huizenmarkt is het verstandig je woning zo snel mogelijk te verkopen, omdat deze anders minder waard wordt. Maar let wel op! Want als de bouw van je nieuwe woning nog niet is gestart en je oude woning al wel is verkocht, loop je het risico om zonder woonruimte te zitten als het niewbouwproject wordt uitgesteld of helemaal niet doorgaat. Pas ook op dat je je oude woning niet te laat verkoopt, want er bestaat een kans dat je hem niet verkocht krijgt. Dan zit je voor langere tijd met dubbele lasten.

Idealiter zet je je oude woning zo’n negen maanden tot een half jaar voor de opleveringsdatum te koop. Probeer om met de kopers een flexibele overdrachtsdatum af te spreken, bijvoorbeeld twee maanden na oplevering. Dit zorgt ervoor dat je genoeg tijd hebt om je nieuwbouwwoning af te maken en te verhuizen.

Hoe ga je om met dubbele lasten?
Vanaf de bouw van je nieuwbouwwoning krijg je te maken met dubbele lasten. Je moet de grond namelijk al betalen en tijdens de bouw zelf betaal je bouwtermijnen. Zoek goed uit hoe je die dubbele lasten het beste kunt betalen, bijvoorbeeld met een hypotheekadviseur. Soms is het bijvoorbeeld gunstiger om tijdelijk iets te huren of bij familie of vrienden te verblijven. Een nadeel hierbij is wel dat je je spullen wellicht tijdelijk moet opslaan en dat je twee keer moet verhuizen.

Kortom, het ideale moment om je huis te verkopen hangt af van verschillende factoren, zoals de opleverdatum en de marktontwikkelingen. Overleg met een adviseur om alle opties af te wegen. Met deze tips heb je handvatten om de verkoop van je oude woning soepel te laten verlopen.

Over dit artikel
Auteur Nieuw Wonen Nederland
Auteur Nieuw Wonen Nederland