Hey! Login of meld je aan
Innovatie

Loting bij nieuwbouw; alles wat je moet weten

13 Sep 2024, leesduur:

Heb je de nieuwbouwwoning gevonden die volledig aansluit bij jouw woonwensen? Grote kans dat je niet de enige bent. Als er meer geïnteresseerden dan woningen zijn, kan er een loting plaatsvinden. Hoe zo’n loting precies werkt, lees je hier!

Verschillende selectiemethoden
Voordat het uitkomt op een loting, kan er ook worden gekozen voor ‘de meest geschikte koper’ of krijgen de mensen die zich als eerste inschrijven ook als eerste de woningen toegewezen. Aan het begin van een nieuwbouwproject wordt vaak een ‘start verkoop’-bijeenkomst gehouden. Dit is het moment waar je informatie kunt inwinnen over het nieuwbouwproject en al je vragen kunt stellen aan de verkoopmakelaars. Hier kun je dan ook vragen wat de procedure is bij het nieuwbouwproject van jouw interesse.

Wees goed voorbereid
Omdat er geen wettelijke regels zijn voor de loting van een nieuwbouwwoning, kan de gang van zaken per project verschillen. Zo kan het bijvoorbeeld verplicht zijn om een verklaring van een financieel adviseur te hebben, om je in te kunnen schrijven op het project en dus in aanmerking te komen voor de loting. Check dit bij de verkoopmakelaar van het project waarin je geïnteresseerd bent, zodat je weet waar je aan toe bent.

Hoera, je bent ingeloot!
Na dit goede nieuws zit je niet gelijk vast aan de koop. Dit geeft je wat tijd voordat je moet beslissen. Nadat je bent ingeloot moet de koop/aannemingsovereenkomst worden getekend en daarna heb je nog bedenktijd. Deze is wettelijk drie dagen, maar bij veel nieuwbouwprojecten krijg je hiervoor een week. Naast de bedenktijd kun je ook nog van de koop afzien als je bij de inschrijving ‘onder voorbehoud van financiering’ hebt opgenomen en het niet lukt om de financiering rond te krijgen.

Uitgeloot? De reservelijst biedt nieuwe kansen!
Niet getreurd, want je kans op de nieuwbouwwoning is niet gelijk verkeken. Je komt na uitloting namelijk op de reservelijst te staan, wat betekent dat je nog steeds kans maakt. Mocht de koper die is ingeloot toch afzien van de koop of bijvoorbeeld de financiering niet rond krijgen, komt de woning weer vrij en zal deze worden aangeboden aan één van de kandidaten op de reservelijst. Vraag de verkoopmakelaar naar de specifieke regels bij dit proces.

Over dit artikel
Auteur Brût Communicatie