Hey! Login of meld je aan

Energielabels bij nieuwbouw: zo werkt het

4 augustus 2023, leesduur: 2 minuten

Inzicht in een energielabel, waarmee je aantoont hoe zuinig je woning is, is verplicht bij de ver- en aankoop van een huis. Dit geldt voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Daarbij moeten nieuwbouwwoningen tevens voldoen aan strenge eigen op het gebied van energie.

Energielabels variëren van A (zelfs A++++) tot E. Een woning met energielabel A is daarbij veel energiezuiniger dan een woning met energielabel E. Tevens is het sinds 2021 verplicht om aan te tonen welke energiebesparende maatregelen genomen zijn en zo de energielabel bepalen. In het algemeen geldt: hoe zuiniger de woning, hoe meer voordeel je hebt. Je hebt minder kosten en prettig comfort in jouw woning.

Hoe wordt een energielabel bepaald?
De manier van meten van energielabels is de afgelopen tijd flink veranderd. Waar tot 2015 alleen werd gekeken naar 10 duurzame energiekenmerken van een woning, werd dit in 2020 opgevoerd naar 150 woningkenmerken. Bij deze kenmerken kun je denken aan het hebben van een zonneboiler, isolatie en de aan- of afwezigheid van apparatuur aangesloten op gas. Inmiddels wordt er bij het bepalen van de energielabel vooral gekeken naar hoeveel fossiele energie de woning per m² verbruikt.

Verschil energielabel A en A+++
De meeste nieuwbouwwoningen bevatten allemaal energielabel A of hoger. Vooral bij nieuwbouwprojecten die nog opgeleverd moeten worden, wordt er alles aan gedaan om de woning zo energiezuinig mogelijk op te leveren. Een woning met 'gewoon' energielabel A is al erg zuinig en verbruikt maximaal 160 kWh/m² fossiele energie. Een woning met energielabel A+++ verbruikt nog maar een derde fossiele energie ten opzichte van label A. Heeft de woning energielabel A++++, de hoogst mogelijke energielabel, dan is de woning volledig duurzaam.

Hoe krijg je een energielabel voor je nieuwe woning?
Wordt jouw aanstaande woning binnenkort opgeleverd, dan is deze al voorzien van een definitief energielabel. Je hoeft hier zelf niets voor aan te vragen. Koop je een al bestaande nieuwbouwwoning, dan is het verstandig om de geldigheid van het bestaande energielabel te controleren. Een energielabel is 10 jaar geldig. Is deze verlopen, dan ben je verplicht zelf een nieuwe aan te vragen.

Ben je van plan je eigen woning te verkopen en heb je in de tussentijd energiebesparende maatregelen genomen, zoals het plaatsen van zonnepanelen, dan is het ook verstandig om een nieuw energielabel aan te vragen. De kans is groot dat je een beter energielabel krijgt.
 

Over dit artikel
Auteur Nieuw Wonen Nederland
Auteur Nieuw Wonen Nederland