Hey! Login of meld je aan

Een duurzame nieuwbouwwoning: wat betekent dat?

14 februari 2023, leesduur: 2 minuten

Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk onderwerp, zo ook bij het bouwen van nieuwbouwhuizen. Deze moeten ook aan steeds meer milieuregels voldoen. Een goede ontwikkeling natuurlijk, maar wat houdt het precies in? Wij leggen uit hoe duurzaam bouwen werkt.

Een duurzame woning is niet alleen comfortabel, maar ook voordelig voor je gezondheid en je financiën. En daarnaast draag je je steentje bij aan het milieu.

In Nederland kennen we strenge regels wat betreft duurzaamheid in de woningbouw. Wist je dat nieuwbouwhuizen tegenwoordig standaard energielabel A moeten hebben? Ook worden ze gasloos opgeleverd. In veel gevallen worden er nog extra duurzaamheidsmaatregelen genomen: een hoop woningen beschikken over een warmtepomp en sommige woningen worden gebouwd met zonnepanelen op het dak.

Duurzaam bouwen
Naast bijvoorbeeld een warmptepomp en zonnepanelen, worden nieuwbouwhuizen ook duurzaam gebouwd. Dit gebeurt op de volgende punten:
- Het begint al in de ontwerpfase: de keuze valt het liefst op materialen die goed zijn voor het milieu, zoals recyclebare materialen
- Niet alleen de keuze voor materialen, maar ook de manier van bouwen kan duurzaam worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan: het loskoppelen van het regenwatersysteem van het rioolsysteem, zodat rioolstelsels minder overbelast worden en het regenwater wordt gebruikt om het grondwater aan te vullen
- Woningen worden zo ontworpen dat er (eventueel) in de toekomst makkelijk aanpassingen kunnen worden gedaan. Zo kan de woning worden aangepast op basis van wensen van eventuele nieuwe bewoners, in plaats van dat het huis wordt gesloopt en plaatsmaakt voor een hele nieuwe woning

Wil jij graag duurzaam wonen? Dan is een nieuwbouwwoning altijd een goede keuze. Bekijk daarnaast per nieuwbouwproject welke aanvullende maatregelen worden genomen!

Over dit artikel
Auteur Nieuw Wonen Nederland
Auteur Nieuw Wonen Nederland