Hey! Login of meld je aan
stelletje kijkt naar de huurtoeslag aanvraag
Innovatie

3.4 Dubbele lasten

Wat zijn dubbele lasten en wanneer krijg jij hiermee te maken? Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning, is de kans groot dat je met dubbele woonlasten te maken krijgt. Misschien huur je nu een woning of blijf je wonen in je eigen huis totdat de nieuwbouwwoning wordt opgeleverd. Je betaalt hiervoor maandelijks huur of hypotheek. Als je een nieuwbouwwoning koopt, komen de kosten voor de nieuwbouwwoning hier extra bij.

Vanaf wanneer betaal je dubbele lasten?

Voor een nieuwbouwwoning betaal je de koopsom van de grond en de aanneemsom voor het bouwen van de woning. De grond betaal je in één keer bij de notaris. De aanneemsom betaal je in termijnen vanuit het bouwdepot. Hoe meer termijnen zijn vervallen, hoe meer geld uit het bouwdepot wordt gebruikt en hoe minder rente je ontvangt. Dit betekent dat je hypotheek per termijn steeds hoger wordt, want je betaalt steeds meer aan rente en aflossing. Dit zijn kosten die je voor je nieuwbouwwoning maakt. Omdat je zowel voor je nieuwbouwwoning betaalt als voor de woonlasten van je huidige woning, spreek je van dubbele woonlasten. Je kunt niet exact bepalen welk bedrag aan dubbele woonlasten je gaat betalen. Dit is onder andere afhankelijk van de duur van de bouw, de hypotheekrente en het bedrag dat je leent. De hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen en een prognose geven.

Aftrekposten

Zowel de rente die je betaalt tijdens de bouw, als de rente die je betaalt over je huidige hypotheek zijn aftrekbaar. Dit betekent dat je - onder voorwaarden - van een dubbele hypotheekrenteaftrek gebruik kunt maken.

Dubbele lasten meefinancieren

Het is ook mogelijk om onder voorwaarden een deel van je woonlasten mee te financieren. Door je woonlasten mee te financieren spreek je een hoger hypotheekbedrag af. Of dit ook voor jou mogelijk is, hangt af van jouw situatie en wat jouw leencapaciteit is.

Als je ervoor kiest om de hypotheekrente mee te financieren, zorgt dit er wel voor dat je deze rente over dit stukje van de hypotheek niet kunt aftrekken van de belasting.

Overbruggingskrediet

Als je al eigenaar bent van een woning met overwaarde en je hebt de woning nog niet verkocht, dan is het mogelijk om een overbruggingskrediet aan te vragen. Je kunt kiezen voor dit krediet als je jouw huidige woning later wilt verkopen. Het overbruggingskrediet is een tijdelijk lening waarbij je de tijd krijgt om je woning te verkopen. Aan een overbruggingskrediet zitten echter wel voorwaarden verbonden. Hierover kan een hypotheekadviseur je meer vertellen.

Dubbele woonlasten beperken

Om je dubbele lasten te beperken, is het ook mogelijk om ergens goedkoper te gaan wonen totdat de oplevering plaatsvindt. Je kunt misschien kleiner gaan wonen of zelfs bij vrienden of familie intrekken. Op die manier bespaar je op je woonlasten.

Auteur Nieuw Wonen Nederland
Over dit artikel
Auteur Nieuw Wonen Nederland