Hey! Login of meld je aan

3.5 Rentes

Er zijn verschillende rentevormen waar je mee te maken kunt krijgen bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Hieronder lees je welke dit zijn en wat ze inhouden. Welke rente moet betalen, hangt af van jouw koopovereenkomst.

Grondrente

Soms krijg je te maken met grondrente. Deze rente betaal je aan de aannemer als hij de kosten voor de grond heeft voorgeschoten. In dat geval ben je grondrente verschuldigd vanaf het moment dat hij de grond heeft gekocht tot het moment waarop de overdracht van de grond plaatsvindt. De overdracht van de grond is hiervoor dus een belangrijk moment. Vaak werkt de aannemer met een deadline voor deze overdracht. Wanneer je voor deze deadline naar de notaris bent geweest om de grond te kopen, hoef je geen grondrente te betalen. Of dit bij jou ook het geval is, kun je vinden in de koopovereenkomst.

Bouwrente

In sommige gevallen dien je bouwrente te betalen aan de aannemer. Hierover word je vooraf geïnformeerd. Bouwrente is de rente die je betaalt aan de aannemer als hij kosten heeft voorgeschoten voor de bouw van je woning. Of je bouwrente moet betalen en hoeveel, hangt af van jouw koopproces. Dit staat aangegeven in de aannemingsovereenkomst. Als dit voor jou van toepassing is, zal de makelaar je informeren.

Rente tijdens de bouw

Als je de nieuwbouwwoning financiert met een hypotheek, betaal je maandelijks een bedrag aan rente en aflossing. Dit bedrag heb je vooraf afgesproken met de hypotheekverstrekker. Naast het betalen van rente, ontvang je ook rente over het bedrag in het bouwdepot. Dit heet de rentevergoeding. Je bouwdepot is dan eigenlijk een soort spaarpotje.

Tijdens de bouw betaal je uit het nieuwbouwdepot de rekeningen aan de aannemer. Het bedrag in het bouwdepot neemt daarom steeds af. Hierdoor wordt ook het bedrag dat je ontvangt aan rente lager. Tegelijkertijd zullen je hypotheeklasten toenemen, omdat je maandelijks steeds meer rente en aflossing gaat betalen. Hierdoor betaal je in verhouding steeds meer rente. Dit wordt ook wel renteverlies genoemd. Mocht je het renteverlies willen opvangen, dan bestaat er een mogelijkheid om deze dubbele lasten mee te financieren als jouw situatie dat toelaat.

Auteur Nieuw Wonen Nederland
Over dit artikel
Auteur Nieuw Wonen Nederland